Care sunt consecințele dacă bateria își pierde capacitatea?

Post Reply
User avatar
georgescu.alexandru
Posts: 22
Joined: Thu Dec 15, 2022 11:24 pm

Care sunt consecințele dacă bateria își pierde capacitatea?

Post by georgescu.alexandru »

Există vreo claritate cu privire la alte efecte negative, în afară de pierderea autonomiei, atunci când bateria își pierde capacitatea la un moment dat?

Mă preocupă în mod special problema eficienței, adică dacă pierderile de încărcare vor deveni și mai mari...

Mi-aș putea imagina că dacă bateria la un moment dat, de exemplu, are doar 75% din capacitatea inițială, sau chiar mai puțin, încă mai trebuie să se ocupe de Încărcarea de la 0% la 100% stare de încărcare trebuie să pompeze la fel de multă energie în ea (în loc de doar 75% din energia inițială) ca și cum bateria ar avea încă 100% capacitate... înseamnă că consumul ar crește, doar prin creșterea pierderilor de încărcare...

Din păcate, nu-mi amintesc exact cum era cu ultimul meu smartphone pe atunci când bateria era descărcată (și cu siguranță era cu adevărat descărcată atunci), dar parcă îmi amintesc că s-a încărcat la fel de mult ca atunci când era nou, doar cu diferenta ca dupa scoaterea mufei de incarcare la 100%, bateria s-a descarcat din nou dupa un timp extrem de scurt. Fără să fiu un expert, aș explica în termeni profani că chimia celulelor îmbătrânite din baterie devenise atât de lenta și dărăpănată încât, în comparație cu o baterie nouă, trebuia folosită mai multă energie până când celulele o absorbeau apoi.

Dacă acesta ar fi cazul unui vehicul electric, ar însemna că un astfel de vehicul ar deveni treptat un consumator de putere pe măsură ce bateria pierde din ce în ce mai multă capacitate. Și atunci, desigur, trebuie să te gândești la asta. În loc să continui să conduci un vehicul, poate pentru că autonomia redusă este încă suficientă pentru distanțele cerute, ar trebui să se țină cont de consumul crescut.
Post Reply